
 

 

 

Ms N. Rochester 
Communities & Local Government,      
Zone 5/G6 
Elland House,  
Bressenden Place, 
London,  
SW1E 6DE   
    

  

   

 

 

Dear Nicola, 

Local Government Pension Scheme 

Draft Statutory Ill Health Guidance 

I refer to the Department’s letter dated 1 July 2008 and the draft Statutory Ill 
Health Guidance that was attached and submit the following technical 
comments on behalf of the Merseyside Pension Fund which is administered 
by Wirral Council.  

It is noted that you request that comments should be based on the contents 
of the guidance and whether it reflects the requirements of the regulations, 
referring any questions on the actual regulations for consideration by the ill 
health monitoring group. You will of course appreciate that it is extremely 
difficult to comment on statutory guidance on the application of regulations 
without raising questions about the correct interpretation of the regulations 
themselves. The fact that the first edition of Question and Answers on ill 
health benefits has only been circulated by the Department today has also  
delayed the response. 
 
The Fund notes and is concerned by the Department’s comment that “the 
guidance and Q&A’s note does not replace the Regulations and practitioners 
will want to seek their own legal advice as necessary”. The Fund believes 
that as a matter of principle that the Regulations should be clearly and 
correctly drafted and contain sufficient information to apply them without the 
need to seek legal advice on their meaning and application except in 
exceptional circumstances.   

Please find attached comments for your consideration. 

Should you wish to discuss any of the items raised in this response do not 
hesitate to contact me. 

Yours sincerely 

 

 

Director of Finance 
 

 Our Ref: KG/Ill Health 

 Your Ref:  

 Direct Line: 0151 242 1354 

Please ask for: Kevin Greenough 

 Date: 7 August 2008 



 

 

                     MPF - Comments on Statutory Ill Health Guidance 

And Aide Memoire Edition 1 
 

1) Paragraph 35 details that a 3rd tier member is required to notify the 
previous employer when employment is found and the employer 
needs to consider whether what constitutes “gainful employment”. It is 
essential that in making this decision all employers act in a consistent 
and rational basis. The further guidance on this issued today Q&A 32 
is welcome, although the answer appears to confirm further 
complications for employers and gives employees opportunities to 
avoid being subject to the re-employment provisions. By ensuring 
either that they are under 30 hours per week or by having a break of a 
day or more between new short term employment contracts the 
employee will in many cases be able to avoid having the third tier 
pension suspended. 

 
2) Paragraph 36 refers to a review being undertaken by the employer 

when 3rd tier payments have been made for 18 months. 
 
Why is there no facility to allow the employer to carry out a medical 
review earlier than 18 months and potentially re-determine the case 
as tier 2 from that date if the conditions are satisfied then or to 
suspend the payment if the person is then found capable of gainful 
employment? 
  
We believe that rather than relying on guidance or Q & A’s (Q&A 5) 
there should be a regulatory requirement on employers to undertake a 
further medical review after 3 years before the 3rd tier payment 
ceases. This would be of great assistance in any subsequent appeals 
made by the individual. 

 
3) Paragraph 43 - The Fund is concerned at the additional complication 

introduced into the Scheme for employers, that as well as having to 
carry out the normal tier 3 reviews and potentially greatly increased 
numbers of IDRP ill health appeals, they will also be required to 
review a suspended tier 3 case on application by the former employee 
“at any time” up to NRD, with a view to re-determining the benefit 
payable as a tier 2 case with 25% enhancement up to NRD.   
 

4) Paragraph 39 concerns protection for members who have had a 
reduction in hours due to the condition which has led to the ill health 
retirement. It would be helpful if the statutory guidance made it explicit 
that this protection applied to both the ill health enhancements and the 
actual service at reduced hours.  
 
It would also be appreciated if the guidance could explain whether 
there is any implication on the final salary to be used if the 
membership is deemed to be whole time. 
 
That is - should the individual be treated as a part-time employee and 
the final pay be pro-rated to the whole time equivalent, or are they to 



 

be treated as whole time and their actual pay (at reduced hours 
apply)? For the majority of cases the protection on final pay given 
under Regulation 8 & 10 may suffice, however there may be cases 
where the reduced hours are in place for a period exceeding 10 years. 
 
It would also be appreciated if the guidance could clarify whether this 
protection applies to any reduction in hours due to the medical 
condition or is restricted to only those reductions which take place 
after 1 April 2008 the date when these regulations come into effect. 
 

5)        Although not directly an ill health matter itself, it is also a 
           consideration that the benefits payable upon death in service are  
           based upon the entitlements available under Regulation 20.  
           In such circumstances the provision of a certificate concerning the  
           part-time protection signed by an approved medical officer as required  
           by regulation 20(12) (b), may prove to be both problematic and  
           distressful for the next of kin. 
 

It would appear appropriate that for death in service cases that a 
decision by the employer based upon medical evidence available at 
the time the reduction in hours occurred may be sufficient. A comment 
on this within the statutory guidance would be welcome. 
 

6) Paragraph 41 concerns the status of a member when the 3rd tier  
           payment is discontinued. As a “pensioner with deferred benefits” it 
           would be helpful if the guidance clarified when the benefit would again  
           become payable either: - 

 

• At age 60 with possible actuarial reduction (though new GAD 
factors may be required as the retirement grant element of pre 
April 2008 membership will have already been paid without 
reduction), or 

• At age 65 without reduction, or 

• Under the provisions of Regulation 31. 

• Or if the person is subsequently determined to meet the criteria 
for payment of tier 2 benefits (Paragraph 43) 
 

7) Paragraph 44 concerns transitional protections. As with the earlier 
           comment regarding the application of regulation 20 in death cases, it  
           would be most helpful if the guidance would confirm that any  
           enhancements awarded under the provisions of regulation 20 (15)  
           also applied to the calculation of dependants pensions.  
 
           Specifically would the pre April 2008 enhancements apply to a  
           nominated co-habiting partners benefits? As nominated co- 
           habiting partners are not recognised by the 1997 regulations under 
           which the protected enhancements are awarded. It would be helpful if  
           the guidance could also confirm whether protected benefits awarded  
           under the 1997 regulations carry the 10 year death grant guarantee of 
           the 2008 scheme, or the 5 year guarantee of the 1997 Regulations. 
 


